NLP, jouw unieke communicatiestijl

Wat is NLP – Neuro Linguïstisch Programmeren?


NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en vindt zijn oorsprong in de psychologie. Robert Brandler en John Grindler hebben na aanleiding van een studie naar succesvol gedrag, met name op het gebied van succesvol leren communiceren,  NLP ontwikkeld. NLP heeft alles te maken met het denken, voelen en handelen vanuit onbewuste sturing vanuit herinneringen.


Model van de Wereld:


Ieder mens kijkt anders naar de wereld, anders naar de mensen. We doen dat op basis van onze opvoeding, van onze opleiding, onze etiketten en hoe we zijn opgevoed. Onze ervaring en karakter heeft hierbij een grote invloed. Daardoor ervaart iedereen de buitenwereld op een andere manier.

Als je kijkt naar de het model van de wereld

Dan heeft iedereen zijn of haar inzichten op basis van kennis en kunde:

 • Een leraar ziet aan resultaten of iemand iets begrijpt.
 • Een muzikant hoort of iets niet zuiver is qua muziek of zang.
 • Iemand die wegen bouwt doet dat aan de hand van cijfers en getallen.
 • Een diëtist geeft advies op basis van wat iemand heeft geleerd

Deze manier van communicatie wordt ook wel  perceptie genoemd.

Het heeft alles te maken met hoe jouw brein ( jouw harde schijf is) gevuld met informatie. Het is als het ware hoe jij bent ontwikkeld.

We werken in onze communicatie altijd met de 5 zintuigen. En onze zintuigen reageren vanuit prikkels van buiten af. Deze prikkels worden verwerkt via ons unieke zenuwstelsel.

Bijvoorbeeld.

Je loopt in de herfst in het bos en je ruikt de boslucht, het vocht van de bladeren en je hoort de wind door de takken gaan. Allemaal prikkels waarop wij onze bewuste en onbewuste communicatie binnen laten komen en plaatsen in het juiste stramien.


Neuro:

Ons zenuwstelsel verwerkt alles wat we ervaren via 5 unieke zintuigen.

Daarbij praten we over

 • Het gezichtsvermogen
 • Het gehoor
 • Het tastbaar maken
 • Het reukorgaan
 • Het smaakorgaan.

Linguïstisch: 


Vanuit onze zintuigen maken we een interne voorstelling van datgene wat er binnen komt en we geven er betekenis aan door:

 •  Beelden (visueel)
 •  Geluiden (auditief)
 •  Gevoelens (kinesthetisch)
 •  Geuren (olfactorisch)
 •  Smaken (gustatoir)
 • Taal (auditief digitaal)

Programmeren:


Het ontdekken, gebruiken en veranderen van de onbewuste patronen in het zenuwstelsel om specifieke en gewenste uitkomsten te bereiken.

Wat pikken we nu toch eigenlijk op gedurende ons leven aan communicatie en informatie en wat doen we ermee?

Het verwerken van alle informatie, prikkels en inzichten gaat razendsnel en 98 % gaan onbewust. Je kunt het als het ware vergelijken. We surfen bewust via google op allerlei informatie die nodig is maar onbewust levert dit veel meer informatie op dat dat we eigenlijk wensen op te nemen. De onbewust informatie wordt wel opgeslagen op je harde schijf en popt op wanneer je hier bewust van wordt.

Dat gebeurd met alles wat je in je leven tegenkomt, hoort en ziet, proeft en voelt. Zo wordt je onbewust geprogrammeerd. Positieve gedachtes brengen je vaak ook positiviteit. Negatieve gedachtes brengen ook vaak negatieve programma’s op je pad. En dan hebben we het nog over etiketten en overtuigingen die we vaak van jongs af aan meekrijgen van onze ouders en voorouders. Maar zijn die overtuigingen nog steeds relevant of kunnen ze worden ingeruild voor iets modernere gedachtes.


Wat kan NLP nu voor je betekenen?


NLP geeft je inzichten en technieken die je helpen je bewust te worden van je eigen gedachten en dus ook je handelen. Het geeft je inzicht in je emoties en ups en downs. Steeds bewuster wordt je van je eigen gedachtes, gevoelens en emoties die je tegenhouden bepaalde stappen te nemen. Juist de twijfel, angst, frustratie krijgen een betekenis als je begrijpt waar deze vandaan komen. Door deze bewuste inzichten kan je de tools gebruiken die NLP heeft gelanceerd om negatieve gevoelens en gedachtes te veranderen en te deleten of om te zetten naar positieve gedachtes en gevoelens. Met NLP kun je loskomen van je verleden. De herinnering blijft wel maar het gevoel wat daarop zit verdwijnt. NLP tools helpen je om je interne harde schijf op te schonen en ruimte te maken voor veranderingen. Je creëert dan mooie nieuwe herinneringen, gedachtes en mogelijkheden die je kunt gebruiken in het nu en in de toekomst.


Effectiever communiceren door zelfreflectie:


Een methode die gericht is op oplossingen in plaats van uit te gaan van problemen. Waardoor er in korte tijd direct positieve veranderingen merkbaar zijn.

Als je NLP toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

NLP technieken geven je de mogelijkheid om:

 • Jezelf beter te leren begrijpen
 • Je meer controle krijgt over je emoties, je denkwijze en je gevoelens.
 • Dat je leert om je eigen grenzen te bewaken.
 • Meer keuzes kunt maken die passen bij jou.
 • Succesvoller kunt worden in datgene wat je leuk vindt.

Een mooi voorbeeld in de vorm van een filmpje over wat NLP voor je kan betekenen.