De effectieve stappen van bewuste voeding en interne lichamelijke processen
Met deze 3 stappen help ik je met jouw gezonde leefstijl
Bewuste voeding en interne lichamelijke processen
Vanuit mijn nuchtere gedachte, voel ik dat mijn lichaam alleen kan functioneren vanuit een diepe balans van voedzaamheid. Je hebt je eigen unieke lichaam gekregen of deze vervolgens goed te leren kennen. Wat heeft mijn lichaam nodig en wat kan ik zelf doen om gezond en fit te blijven.
Daarover neem ik je even mee terug in de tijd.
Toen onze voorouders nog jong waren, was er niet zoveel keuze in ons voedsel. Ze aten rechtstreeks van het land, er was geen overproductie en ze aten met de seizoenen mee. Peren en appels, koolsoorten en spruitjes in de winter. In de zomer komkommers, bosbessen en aardbeien, sla en postelein. Als je nu de supermarkten binnenloopt zien we dat er geen seizoenen meer zijn. Het gehele jaar door kunnen we alle producten omarmen en we vinden dat nog gewoon ook. Toch is het tegendeel daar.
Juist door onze eetgewoontes van nu, zien we dat hierdoor de kwaliteit van eten achteruit gaat. Veel minder voedingswaardes, minder volle smaak. Gekke kleuren, en weinig vezels.
Vanuit mijn werk in het ziekenhuis heb ik veel gewerkt met artsen die zeer vakkundig zijn in hun vakgebied maar helaas weinig tot geen kennis en kunde krijgen vanuit de opleiding voor voeding in combinatie met ons lichaam.
Sinds jaren ben ik actief in de wereld van preventieve gezondheid en ik heb me al langere tijd laten scholen door kennis en kunde van artsen die vanuit hun start zijn doorgestudeerd in voeding.
Zo heb ik langere tijd gewerkt met dr Dwight Mackee; Oncoloog, Hematoloog , Integraal en holistisch arts. Hij werkt vanuit het after cancer care ziekenhuis en richt zich met een scala van artsen en deskundigen op voeding en preventieve gezondheid. en sinds twee jaar via de filosofie van dr Paul Clayton; Arts farmacologie: Zijn missie en realisatie is dat de farmacologische werking van voeding en voeding extracten veel groter is dan ieder ander geneesmiddel van welk bedrijf dan ook. In zijn boek laat voeding uw medicijn zijn, deelt hij zijn visie over deze preventieve stijl wat start met balans op celniveau.
Zijn gedachte dat ons eten onze gezondheid beïnvloed, hoe ons moderne voedingspatroon onze gezondheid verslechterd is een conclusie die ik graag ondersteun vanuit mijn gezichtsveld van wat ik zie wat er in de wereld gebeurd. Zeker op dit moment in alles waar we nu in zitten.
Vanuit mijn werk als integraal coach, werk ik vanuit de drie pijlers van gezondheid. Als al die pijlers synergetisch samen kunnen werken met elkaar, creëren we balans op alle facetten.
Laten we eens kijken naar deze drie pijlers om zo te ontdekken waar de key ligt om deze balans te vormen.
Laaggradige onstekingen: dit maakt ze tot stille slopers van jouw gezondheid
Een ontsteking is niets anders dan een afweerreactie van je immuunsysteem dat probeert om bacteriën zo snel mogelijk uit een wond te verdrijven of een infectie in het lichaam op te ruimen. Bij een laaggradige ontsteking is er ook sprake van een ontsteking alleen is er geen acute wond of infectie. Omdat je geen koorts hebt of pijn ervaart voel je je ook niet ziek. Dat terwijl je immuunsysteem wél is gealarmeerd…
Laaggradige ontstekingen: stille slopers van je gezondheid:
Een acute ontsteking is een reactie van je lichaam op de beschadiging van weefsel. Dit kan fysieke schade zijn zoals een (snij)wond, maar bijvoorbeeld ook een infectie veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Je lichaam wil de schade zo snel mogelijk herstellen door witte bloedcellen naar het beschadigde weefsel te sturen. Daar gaan deze cellen aan het werk met maar één missie: het beschadigde weefsel zo snel mogelijk vernietigen en opruimen. Dit afgebroken weefsel verlaat je lichaam via pus, een vloeibare substantie die bestaat uit dode witte bloedcellen en bacteriën. Een ontsteking is met andere woorden dus niets anders dan een gezonde reactie van een immuunsysteem dat hard aan het werk is.
Laaggradige ontstekingen:
Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische of stille ontstekingen (low grade inflammation) genoemd. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar je immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van je lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er namelijk constant ontstekingsstoffen in je lijf die via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid worden. Dit soort ontstekingen is niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn. In tegenstelling tot een ‘gezonde’ ontstekingsreactie waarbij beschadigd weefsel wordt vernietigd en afgevoerd, blijft een laaggradige ontsteking actief. Een laaggradige ontsteking is een noodoplossing die ervoor zorgt dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen en weinig schade aan kunnen richten. Maar omdat het een milde immuunreactie is worden de ziekteverwekkers niet vernietigd en afgevoerd. Maar wat zijn dan de gevolgen voor je gezondheid?
1. Een laaggradige ontsteking geeft niet direct klachten
Bij een acute ontsteking horen allerlei symptomen zoals pijn, koorts en een warme, pijnlijke plek. Het lastige van een laaggradige ontsteking is dat je het niet voelt, ziet of opmerkt. Een laaggradige ontsteking houdt zich vaak verborgen. Daarom wordt het ook wel een stille ontsteking genoemd. Dit kan omdat het immuunsysteem wel ‘aanslaat’, maar dat de prikkel niet sterk is genoeg om de klassieke symptomen te geven. In plaats daarvan verspreidt de ontsteking zich via het bloed in het lichaam, waar het schade aan weefsels en organen veroorzaakt.
2. Laaggradige ontstekingen kunnen leiden tot reuma
Een laaggradige ontsteking kan jaren sudderen voordat je iets merkt, maar zorgt er wel voor dat je immuunsysteem ‘overwerkt’ raakt. Dit kan uiteindelijk resulteren in een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Laaggradige ontstekingen kunnen daarom ook een rol spelen bij het ontstaan van reumatische aandoeningen, zoals artrose en osteoporose.
3. Laaggradige ontstekingen zijn een risicofactor voor welvaartsziekten
Hoewel het effect van laaggradige ontstekingen nog volop onderzocht wordt, is wel duidelijk dat het een grote impact kan hebben op de gezondheid. Zo hebben deze stille ontstekingen een relatie met het metabool syndroom. Het metabool syndroom kenmerkt zich door een combinatie van overgewicht, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en verhoogde bloedsuikerwaardes. Deze verhogen bij elkaar weer het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Wie is vatbaar voor laaggradige ontstekingen?
Waardoor laaggradige ontstekingen precies worden veroorzaakt, is nog onbekend. Wel zijn er meerdere factoren die het triggeren of verergeren. Deze symptomen kunnen de ontstekingsreactie aanwakkeren: een teveel aan buik- of orgaanvet, bewerkte voeding, rood vlees, sigaretten(rook), chronische stress, glucose en verzadigd vet. Ook lopen vrouwen van veertigplus meer risico door de overgang.
Bron: A. Vogel, Mieke Deiman
De effectieve stappen van water
Genoeg water in ons lichaam is de eerste stap naar een bewuster lichaam. Maar drink jij genoeg als je weet dat wij vrouwen in ons lichaam 50% water hebben, en mannen zelfs 60%. Naarmate we ouder worden wordt dat percentage steeds minder. Tijd om aandacht te besteden aan de eerste stappen naar gezondheid.
Water is een van de eerste levensbehoeftes na adem halen. Het is het krachtigste vocht om goed te functioneren. Er zijn zoveel effecten in ons lichaam die beter gaan als er genoeg water in het lichaam komt. Ik zelf dacht altijd genoeg te drinken, maar helaas gaf mijn lichaam onlangs nog door dat het zo veel meer mag zijn dan we eigenlijk denken.
Zo mag je denken aan dat water goed is tegen het uitdrogen van onze organen in ons lichaam. ( uitdroging gaat namelijk sneller dan we denken) Water kan goed helpen bij ons verteringsproces in ons lichaam en helpt ons lichaam om balans te komen. Het voert afvalstoffen af, het helpt om gefocust te blijven. Het zorgt voor je huid van binnenuit. Water hydrateert in je lichaam en zorgt voor de juiste verhouding.
Water drinken is een kleine moeite en een heel groot cadeau aan je lichaam.
We zijn in Nederland gewend om lekker water uit de kraan te drinken en het stuk gemak dat we hier veel bij hebben is subliem. Wel is ons drinkwater door de jaren heen wel qua kwaliteit achteruit gegaan, ook dat is een stuk bewustwording.
Mocht je hier over voor staan dan zijn er veel verschillende manieren om te onderzoeken naar zuivering apparaten voor je eigen drinkwater. Van een eigen fles tot aan een apparaat wat je in je meterkast kunt laten plaatsen. Kijk maar eens verder dan de dagelijkse stappen die we zetten.
Pure water is the world’s first ad foremost medicine
De effectieve van voeding en water
Onze motor voor onze gezondheid. Zowel eten als drinken is niet weg te denken uit onze maatschappij. In de media, op alle facetten, iedereen heeft wel een idee hoe en wat we moeten eten. De kasten staan vol met kookboeken en in de winkels is een overvloed van artikelen. Wat mogen we nu toch eten?
In de media wordt er veel geschreven over voeding. Dagelijks krijgen we nieuwe inzichten met nieuwe resultaten. Veel manieren van eten worden een hype, een moment opname. Wat me opvalt is dat veel mensen inmiddels een haat liefde verhouding krijgen met eten. Alleen nog maar gezond en als je dan toch een keer zondigt dan worden we boos op ons zelf. Bijzonder als je bekijkt dat het lichaam een uniek en bijzondere fabriek is met een geheel eigen systeem. Niet ieder lichaam werkt op dezelfde manier en niet iedereen heeft dezelfde behoefte.
En o ja; ik heb al die goeroes ook gevolgd, veel diëten en andere eetpatronen uitgeprobeerd. Geloof me als iemand al die boeken in huis had, dan was ik het wel. Totdat ik het besloot het anders te doen.
In het boek van Tara Stiles las ik een prachtig stuk wat zo aansluit bij mijn visie, mijn gedachte en bij wie ik ben. Maak je eigen regels en overtreed je eigen regels, zoek de grenzen. Jij bepaald dat zelf en niet de ander. En zo werkt het ook. Niemand kan beter horen, zien, voelen en ruiken wat jouw lichaam nodig heeft zoals jij. Laten we eens stil staan bij wat jouw lichaam nu eigenlijk dagelijks verteld.
Opboeren, winderigheid, opgeblazen buik, chronische klachten, hoofdpijn, dorst, honger, rommelende darmen, vermoeidheid, verminderde concentratie en overprikkeling, zijn allemaal signalen die je kunt horen, voelen en zien. Wordt het niet eens tijd om daar naar te luisteren in plaats van naar een ander, een boek of vanuit de media.
Graag wil ik meegeven dat je weer van voeding mag gaan houden, dat je weer van je keuken mag gaan houden en dat je vrienden mag worden met eten Een lieve vriendin van mij zegt zo vaak, je lichaam is je grootste goed, wees er zuinig op. In onze tijd van nu besteden we vaak heel veel tijd aan de dingen rondom ons, social media slokt zoveel tijd op waardoor we steeds minder tijd hebben om rustig te gaan bedenken wat we gaan eten, om te gaan koken en rustig te eten. De wereld vraag veel van ons als mensen, veel ballen houden we in de lucht en je lichaam mag het dragen. Sta daar maar eens bij stil. Tijd om hier aandacht aan te besteden hoe het anders kan.
Zou je opnieuw willen leren luisteren naar je lichaam, horen voel en zien wat je je lichaam nu echt nodig heeft?
Ik laat je opnieuw verbinden met je eigen systeem, want daar liggen alle antwoorden opgeslagen.